Waarom wij bureau-recruiters weren?

Wanneer wij het hebben over recruiters dan bedoelen waar daar specifiek bureau-recruiter mee. Dus de intermediairs die zich bezighouden met het bemiddelen van .NET developers voor verschillende opdrachtgevers. Hiermee bedoelen we dus niet de inhouse-recruiters die zich alleen richten op het werven van kandidaten voor hun eigen werkgever.

Maar waarom worden recruiters, ofwel recruitmentbureaus, eigenlijk geweigerd op dit platform? De oprichters, Sandra & Mark, hebben toch jarenlange ervaring als recruiters? Dat klopt en juist daardoor hebben ze de negatieve effecten van recruiters van dichtbij waar kunnen nemen. Dit bracht hen tot de conclusie dat recruiters inmiddels eerder onderdeel zijn van het probleem dan de oplossing bij het vinden van een baan. Zeker wanneer je nu de mogelijkheid hebt om zelf je baan te kunnen vinden lijkt de hulp van recruiters een steeds minder verstandige keuze. Waarom dat zo is? We hebben hieronder (een greep uit) de belangrijkste redenen voor je opgesomd:

Recruiters hebben andere belangen dan jij

De motieven van een recruiter liggen niet helemaal in lijn met die van jou. Zo ontvangt een recruiter een flink bedrag van zijn opdrachtgever om een developer te vinden en te bemiddelen. Een recruiter heeft er daarom altijd financieel belang bij om jou een baan als ‘de beste keuze’ te verkopen, ook wanneer hij weet dat dit niet het geval is. Aan de andere kant wil jij gewoon een zo goed mogelijk passende baan vinden, maar loop je (om de bovengenoemde reden) soms tegen een dominante en zelfs agressieve recruiter aan waar je niet altijd even makkelijk weerstand tegen kunt bieden.

Recruiters kunnen je kansen op een baan verkleinen

Bedrijven betalen een hoge fee (tussen de €5.000 en €20.000) wanneer ze een developer via een intermediair aannemen. Hierdoor loopt een bedrijf het risico een groot bedrag te verliezen wanneer je na een aantal weken of maanden, toch geen goede match blijkt te zijn. Veel bedrijven zullen er dan twee keer over nadenken om iemand aan te nemen via een recruiter. Daarnaast zorgen de kosten van een recruiter er ook voor dat de verwachtingen over jou als developer hoger komen te liggen. Het bedrijf wil tenslotte zo snel mogelijk zijn kosten terugbetaald zien in het werk dat je doet. Tot slot is het natuurlijk zo dat je weinig kans maakt wanneer een gelijkwaardige kandidaat direct solliciteert en jij via een recruiter komt waar het bedrijf €10.000 voor moet betalen. De keuze is dan meestal gauw gemaakt.

De fabel: “Maar recruiters kunnen voor mij een beter salaris onderhandelen.”

Veel IT’ers vinden het vervelend om een salarisonderhandeling in te gaan en nemen om die reden graag een recruiter in de hand die hierbij kan helpen. Recruiters verdienen tenslotte een percentage over het jaarsalaris en zijn er dus bij gebaat wanneer jij een hoger salaris krijgt. Dit klinkt aannemelijk en het is ook een vaak gebruikt argument van recruiters, maar dit klopt alleen helaas niet altijd. Op het totale bedrag dat een recruiter verdient door jou te bemiddelen, maakt het voor hen namelijk niet heel veel uit of jij bijvoorbeeld een salaris van €4.500 of €4.700 krijgt. Zij ontvangen tenslotte slechts een klein deel van die €200 meer. Aan de andere kant lopen ze het risico bij een salarisonderhandeling dat de aanbieding ingetrokken wordt of dat er meer tijd overheen gaat met alle risico’s van dien. Vanuit dit perspectief is een recruiter er vaak meer bij gebaat jou de eerste beste aanbieding te laten accepteren dan een onderhandelingstraject in te gaan.

Recruiters hebben een beperkt aanbod en dragen bij aan een ontransparante vacaturemarkt

Als een tandarts die snoepen promoot om vervolgens gaatjes te kunnen vullen, dragen recruiters (onbewust) bij aan hetgeen waar ze zelf de oplossing voor claimen te bieden: een ondoorzichtige vacaturemarkt. Het aantal recruitmentbureaus op de markt is ontzettend groot. Dit zorgt ervoor dat de vacature-taart over tientallen recruiters verdeeld moet worden en iedere recruiter overblijft met slechts een paar kruimels. Deze versplintering van het vacature aanbod zorgt ervoor dat .NET vacatures overal en nergens te vinden zijn. Daarbij werken veel bedrijven met meerdere recruiters samen waardoor je steeds weer dezelfde vacatures tegenkomt. En omdat recruiters hun klanten willen afschermen plaatsen ze veelal anonieme dertien in een dozijn vacatures, doorspekt van vage nietszeggende cliché termen. Het gevolg: je hebt de grootste moeite om uit te vinden of een vacature eigenlijk wel interessant voor je is en of je er je tijd in moet steken. En dan hebben we het nog niet eens over het vervelendste van alles, de spookvacatures; Erg interessant ogende vacatures met torenhoge salarissen, maar wanneer je reageert blijken ze niet meer beschikbaar te zijn. Echter *sarcasme aan*, Geen nood! Het recruitment bureau heeft nog wel andere interessante vacatures voor je!

Recruiters kunnen een betere persoonlijkheidsmatch maken… of toch niet?

Tot een bepaalde hoogte is dit waar. Zo kan het inderdaad zijn dat een recruiter al jaren in contact staat met een bedrijf en hierdoor een goed beeld heeft van de bedrijfscultuur. Echter blijft het matchen van een bedrijfscultuur een persoonlijke zaak die jij zelf het beste zelf kunt beoordelen. Tenslotte maakt de recruiter ook weer zijn eigen subjectieve indruk over jou en het bedrijf waarbij óók zijn eigen motieven op de achtergrond meespelen. Wij geloven er sterk in dat het beter is om de bedrijfscultuur zelf te ervaren. Wanneer je namelijk beschikt over een goede omschrijving van een bedrijf (met o.a. een sfeerimpressie via foto’s), een vacature die laat weten hoe ze werken en waarmee ze werken, kun je vaak al een hele goede indruk krijgen of dit bedrijf bij je zal passen of niet. Op basis van deze gegevens maak je een selectie van een aantal bedrijven die je aanspreken en die je beter wilt leren kennen. Vervolgens kun je het beste via een persoonlijke kennismaking, zonder invloed van een recruiter, een eigen indruk krijgen of de bedrijfscultuur bij je past.
Er is een fout opgetreden. Deze applicatie reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw is geladen. Reload 🗙